Uygulanan Testler

ÇOKLU ZEKÂ TESTİ/ GARDNER

UYGULAMA GRUBU;
2-11. Sınıflara uygulanır.

1983 yılında Howard Gardner tarafından oluşturulan zekâyı tek ve baskın bir yetenek olarak görmekten ziyade, çeşitli ve özel boyutlardan oluştuğunu öneren 8 alandan oluşan bir kuramdır. Çoklu Zekâ Kuramı, öğrencilerin zekâ alanlarını geliştirmekten çok bir öğretim yaklaşımı ve öğrenme stili olarak kabul edilmektedir.

UYGULAMANIN AMACI
Bu envanterin amacı, bir bireyin kendisini sekiz farklı zekâ alanında da sahip olduğu tecrübeleriyle ilişki kurmasına yardım etmektir. "Öğrenmenin birçok yolu vardır." Önemli olan, daha çocuklukta kişinin güçlü ve zayıf yanlarını tespit ederek, ona doğru yönlendirmelerde bulunabilmektedir.

UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Öğrenciler, kendi öğrenme tercihleri, yolları veya stilleri hakkında en doğru bilgilere sahip olan tek uzmanlardır. Bu amaçla öğrencilerimize Çoklu Zekâ Testi uygulanmaktadır. Test 8 zekâ alanından ve 80 sorudan oluşmaktadır.
Bu alanlar;
 • Sözel-Dilsel Zekâ
 • Mantıksal-Matematiksel Zekâ
 • Bedensel-Kinestetik Zekâ
 • Görsel-Uzamsal Zekâ
 • Doğacı Zekâ
 • Sosyal-Bireyler arası Zekâ
 • Kişisel/Öze dönük Zekâ
 • Müzik Zekâ
 Bu test sınıf ortamında grup halinde ya da interaktif üzerinden bireysel yapılır. Psikologlar tarafından yapılan test değerlendirilir ve sonucu kapsamlı bir rapor haline dönüştürülür. Çoklu Zekâ test raporu velilerimiz ile paylaşılır.

UYGULAMANIN ZAMANI
Birinci dönem uygulanır.

ALGILANAN AİLE DESTEĞİ ÖLÇEĞİ

UYGULAMA GRUBU;
2 Sınıflara uygulanır.
Öğrencilerimizin ailelerinden aldıkları sosyal destek hakkında bilgi veren bir testtir.

UYGULAMANIN AMACI
Öğrencilerin aileleri ile ilişkileri sırasında yaşadıkları ve hissettikleri duygulara ilişkin bilgi edinebilmek ve ihtiyaç duydukları destek konusunda yardımcı olabilmektir.

UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Testte 20 sorudan oluşan ifadeler yer almaktadır. Her cümle ile ilgili üç seçenek vardır: Evet, Kısmen ve Hayır. Algılanan Aile Desteği sonucunda öğrencilerle birebir görüşme yapılır. Öğrencilerin sorunları tespit edilerek bu sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapılır, aile ile görüşme yapılarak uygun olmayan koşulların mümkün olduğunca iyileştirilmesine çalışılır. Öğrenciye gerekli durumlarda psikolojik destek verilir.

UYGULAMANIN ZAMANI
İkinci dönem uygulanır.

ÖĞRENME STİLLERİ BELİRLEME TESTİ

UYGULAMA GRUBU;
4-11. Sınıflara uygulanır.

UYGULAMANIN AMACI
Her öğrencinin öğrenme ve bilgiyi algılama biçimi farklıdır. Kimisi görsel (görerek), kimisi işitsel (işiterek), kimisi kinestetik (yaparak ve deneyerek) yolla daha kolay öğrenir. Öğrenme Stilleri Testi öğrencinin hangi öğrenme biçimine daha yatkın olduğunu, hangi yolla daha kolay öğrenebileceği konusunda fikir verir. Böylece öğrenci için doğru öğrenme ortamını sağlama açısından bize yardımcı olur. Öğrenme stillerinin bilinmesi tembel veya yaramaz olduğunu sandığımız pek çok öğrencinin sadece kendi stilinin bilinmediği ve dikkate alınmadığı için öğrenemediği ve/ya istenmeyen şekilde davrandığı gerçeğinin anlaşılmasını da sağlayacaktır.

UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Belirtilen 3 ayrı bölümde belirli ifadeler bulunmaktadır. Öğrenci kendisine uygun olan ifadeleri işaretler. En fazla işaretlediği bölüm baskın olduğu öğrenme yönteminin olduğu bölümdür. (Görsel-işitsel-kinestetik)   

UYGULAMANIN ZAMANI
Birinci dönem uygulanır.

CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ 

UYGULAMA GRUBU
4.Sınıflara uygulanır.

UYGULAMANIN AMACI
Öğrenci testteki eksik cümleleri tamamlarken, bu test aracılığıyla, ilgilerini, duygularını, tutumlarını, isteklerini, üzüntülerini ve kişiliğinin diğer önemli isteklerini yansıtmaktadır. Genel durumunun yanı sıra, iç durumunu yansıtan tepkilerde bulunmaktadır.

UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Cümle tamamlama testinde öğrenci eksik cümleleri tamamlayacaktır. Öğrencinin ifade ettiği cümlelerin tek tek üzerinde durulur. Bu testte cümlelerin bazı alanları vardır. Bu alanlar; geçmişe karşı tavırlar, geleceğe karşı tavırlar, benlik duygusu ve kendi kabiliyetlerine karşı tavırlar, anneye karşı tavırlar, babaya karşı tavırlar, ev ve aile ilişkilerine karşı tavırlar, arkadaşlara karşı tavırlar, otoriteye karşı tavırlar, korku ve endişeler, suçlu hisleri ve okula karşı tavırlardır. Cümlelerin değerlendirmesi bu alanlar çerçevesinde de yapılabilir.

UYGULAMANIN ZAMANI
Birinci dönem uygulanır.

ÖĞRENCİ TANIMA FORMU

UYGULAMA GRUBU
1-8. Sınıflara uygulanır.

UYGULAMANIN AMACI
Uygulanan envanteri ile esas amaç öğrencinin sağlık durumu, ilgi, yetenekleri, bilişsel, duyusal, psikomotor beceri, kişilik özellikleri ve sosyal bakımdan genel özellikleri hakkında bilgi sahibi olmaktır. 

UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Ebeveynler ve Sınıf Öğretmeni tarafından doldurulan form okulun rehberlik servisine teslim edilir. Öğrenci hakkında genel bilgilere erişilmek istendiğinde mevcut formdan yararlanılabilir. Uygulama için her öğrenciden 1 adet vesikalık fotoğraf talep edilecektir.

UYGULAMANIN ZAMANI
Birinci dönem uygulanır.

OTOBİYOGRAFİ

UYGULAMA GRUBU
İlkokul 2 ve 3. sınıflara yapılandırılmış olarak diğer üst sınıflara ise serbest olarak uygulanır.  

UYGULAMANIN AMACI
Öğrencinin kendi ağzından hayatında kendisini çok etkileyen olumlu ve olumsuz durumları ifade etmesi, geçmiş yaşantıları yoluyla öğrencilerin tanınması. 

UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
1. Kendi kendinizi nasıl tanımlarsınız?
2. Yaşamanız boyunca etkisinde kaldığınız olaylar nelerdi?
3. Aile ve okulda sizi devamlı tedirgin eden problemleriniz nelerdir?
4. Ailenizin size nasıl davranmasını istersiniz?
5. Geçmişinizle ilgili neler söyleyebilirsiniz?
6. Ailem (isteğe bağlı)
7. İyi yaptığım, iyi yapabileceğim ve iyi yapabilmeyi istediğim şeyler nelerdir?
8. İlgilendiğiniz konular, geleceğe ilişkin planlarınız nelerdir?
Öğretmenler yukarıdaki konu başlıklarından birini seçerek otobiyografi yazdırabileceği gibi; öğrenci hakkında öğrenmeyi amaçladığı bir konuyu da vererek otobiyografi yazdırabilir. Yukarıdaki konu maddeleri soru maddeleri şeklinde öğrenciye verilmemelidir. Verilen konu hakkında en az bir sayfa yazdırılırsa otobiyografi başarılı olur. 
Otobiyografi yapılandırmadaki amaç öğrenciyi belirli ve önemli konularda kendini anlatıma teşvik etmektir. Diğer yönden ise yapınmış otobiyografi öğrenciyi bazen engelleyebilir. Çünkü bu tür bir otobiyografi onun dikkatini onun ne yaşadığı konusunda yöneltecek, onu tam bir özgürlükle kendini anlatımdan alıkoyacaktır. Öğrenci bu tür bir otobiyografide kendini anlatımda sınırlayabilir. İster yapılanmış olsun ister yapılanmamış olsun bütün otobiyografiler bireyden gelen nedenlerle bazı sınırlıklar taşır. 

UYGULAMANIN ZAMANI
İkinci dönem uygulanır.

WİSC-R ZEKÂ TESTİ

UYGULAMA GRUBU;
6-16 yaş arası çocuklar için uygundur. 

UYGULAMANIN AMACI
Kurumumuzda WISC–R zekâ testi uygulaması Uzman Psikologlar tarafından yapılmaktadır. WISC–R zekâ testi ile çocuğunuzun zihinsel gelişimini bilimsel sonuçlarla takip edebileceksiniz. Yediiklim Okulları Psikolojik Danışmanlık Birimimizce uygulanan çalışma sayesinde zekâ türü ve seviyesine uygun yönlendirme ve rehberlik yapabilmekteyiz.

UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
WISC-R Zekâ Testleri, kendi içerisinde iki ana bölüme ayrılır.
• Sözel Zekâ Bölümleri
• Performans Zekâ Bölümleri
Her iki bölümde de 6’şar adet test bulunmaktadır. Bu iki bölüme ait testler birbiri ardına verilir
WISC-R Testinde sözel bölüm, çocuğunuzun kelime ve ifade bazlı becerilerini ölçer. Bu bölümde genel bilgi, yargılama, aritmetik gibi alt testler vardır. WISC-R Testinin performans bölümü ise çocuğunuzun zihinsel resimlendirme, şekillendirme ve hizalama becerilerini ölçer. WISC-R Testinin performans bölümü bu yüzden daha çok görsel ve elle manipüle edilebilen alt testlere sahiptir. Bu alt testler: Resim Tamamlama, Resim Düzenleme, Küplerle Desen, Parça Birleştirme, Şifre ve ek test olarak Labirentlerdir.
UYGULAMANIN ZAMANI
Gerekli görüldüğü zamanlarda velilerimizin talebi üzerine uygulanır.

KİMDİR BU TESTİ

UYGULAMA GRUBU;
4-8. Sınıf öğrencilerine uygulanır.

UYGULAMANIN AMACI
Kimdir bu tekniği sınıfın sosyal yapısını tanıma amacıyla kullanılır. Bu teknik öğrencilerin, kendilerini ve birbirlerini nasıl algıladıkları konusunda bilgi verir. Öğretmen bu testle, öğrencilerin birbirlerine yönelik olumlu ve olumsuz algılamalarını ortaya çıkartarak, olumsuz algı ve tutumları ortadan kaldırmaya, olumlu algılamaları da pekiştirmeye yönelik rehberlik çalışmaları yapar.

UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Öğrenciler anket formlarında hangi özellik için sınıftan hangi öğrenciyi işaretlemişse o öğrencinin belirtilen tasvirle ilgili hanesine bir ( / ) işareti konulur. Kendim diye işaretlediği özellikler için de ( + ) işareti konulur. Bu tekniğin uygulanması ile kendi arkadaşlarının gözlemleri yararlanılarak her öğrencinin temel kişilik özellikleri hakkında fikir edinilebilir ancak bir öğrenciye ilişkin belirtilen özelliğe “temel kişilik özelliği” denilip denilememesi grup çoğunluğu tarafından o özelliğin öğrenciye yakıştırılmış olup olmamasına bağlıdır. Ayrıca kişinin kendine yakıştırdığı özellikler ile grup tarafından ona yakıştırılan özellikler birbiriyle benzeyip benzememesine göre de kişi kendini o kadar gerçekçi bir biçimde değerlendirmiştir ya da değerlendirmemiştir yorumu yapılabilir.

UYGULAMANIN ZAMANI
İkinci dönem uygulanır.

ÖĞRENCİ GÖZLEM FORMU

UYGULAMA GRUBU;
4-8. Sınıf öğrencilerine uygulanır.

UYGULAMANIN AMACI
Uygulanan envanteri ile esas amaç öğrencinin sınıf içi tutum ve davranışları hakkında bilgi sahibi olmaktır. Fiziksel ve davranışsal özelliklerinin yanında bilişsel, duyusal ve psikomotor becerilerinin sınıf içinde ve dışında gözlemlenerek hazırlandığı form sayesinde öğrenciyi okulumuzun Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisince tanımamız daha da mümkün hale gelmektedir.

UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Uygulama aracılığıyla öğrencinin öğrenme sürecindeki rolü ve davranışlarının tespiti açısından sunulan 56 maddenin doldurulmasına özen gösterilmektedir.

UYGULAMANIN ZAMANI
İkinci dönem uygulanır.

CONNER’S EBEVEYN DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ

UYGULAMA GRUBU;
Öğrencilerimizin velilerine uygulanır.

UYGULAMANIN AMACI
Conner’s Ebeveyn Derecelendirme Ölçeği (CEDÖ) Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunu (DEHB) tanılamak amacıyla sıklıkla başvurulan bir ölçme aracıdır. Çalışmanın amacı CDÖ'nin tanılamaya katkısını, grupları (DEHB, kontrol) ve DEHB alt tip ayrıştırmasının hangi özellikler temelinde yapıldığını ortaya koymaktır. Öğrencinin evde veya sosyal çevredeki davranışlarını çoğu zaman bire bir gözlemleme şansına sahip olan ebeveynlerdir. Dolayısıyla ölçeğimiz doğrultusunda velilerimizden de konuya dair alacağımız bilgiler öğrencimizde DEHB bulgusunun olup olmadığını tespit etmede işimizi kolaylaştıracaktır.

UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
CONNER’S EBEVEYN DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİNDE
Dikkat eksikliğini tanımlayan maddeler: 1-6-18-25-31. Maddelerden 5 puan ve yukarısı DE olduğunu belirtir.
Karşı Gelme Bozukluğunu tanımlayan maddeler: 2-8-19-23-29. Maddelerden 7 puan ve yukarısı KGB olduğunu belirtir.
Hiperaktiviteyi tanımlayan maddeler: 4-5-11-13. Maddelerden 7 puan ve yukarısı hiperaktivite olduğunu belirtir.
Davranım Bozukluğunu tanımlayan maddeler: 2-8-14-17-19-20-27-29-35-36-38. Maddelerden 18 puan ve yukarısı DB olduğunu belirtir.

UYGULAMANIN ZAMANI
Gerekli görüldüğü durumlarda uygulanır.

CONNER’S ÖĞRETMEN DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ

UYGULAMA GRUBU;
Öğrencilerimizin öğretmenlerine uygulanır.

UYGULAMANIN AMACI
Conners Öğretmen Derecelendirme Ölçeği (CÖDÖ) Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunu (DEHB) tanılamak amacıyla sıklıkla başvurulan bir ölçme aracıdır. Çalışmanın amacı CDÖ'nün tanılamaya katkısını, grupları (DEHB, kontrol) ve DEHB alt tip ayrıştırmasının hangi özellikler temelinde yapıldığını ortaya koymaktır.  Bu doğrultuda öğrenci hakkında gerekli bilgileri edinmek amacıyla sınıf veya branş öğretmenlerimizden de ölçeğin doldurulması istenmektedir.

UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
CONNER’S ÖĞRETMEN DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİNDE
Dikkat eksikliğini tanımlayan maddeler: 7-9-17-18-20-21-22-25-26-27-28. Maddelerden; 5-8yaş ise 14-17 arası puanlar, 9-13 yaş ise 17 ve yukarı puanlar DE olduğunu belirtir.
Hiperaktiviteyi tanımlayan maddeler: 1-2-5-8-11-12-14-15-19-23-24. Maddelerden; 5-8yaş ise 14-17 arası puanlar, 9-13 yaş ise 17 ve yukarı puanlar hiperaktivite olduğunu belirtir.

UYGULAMANIN ZAMANI
Gerekli görüldüğü durumlarda uygulanır.